Når det skumle blir trygt

Du kan jo bare bli sittende ved den samme pulten, der du har sittet i en årrekke. Samme sjef, samme kolleger, samme oppgaver. Det er komfortabelt. Du må jo ta deg av familie og gjeld. Dessuten føler du deg ikke så veldig kompetent eller modig, og har ikke overskudd. Best å bli der du er. Kjenner du deg igjen?

Markedssjefene spirer og gror

Å realisere gründerdrømmen handler om å være i modus for å ta i mot de muligheter som dukker opp langs din vei.

Det å være «klar» til å ta et sprang inn i det ukjente, ligger ikke for alle, enten det dreier seg om ny jobb eller å starte for seg selv.

Selv har jeg søkt trygghet når det kommer til jobb og fast inntekt, selv om jeg lenge har hatt et hemmelig ønske om å én dag fylle arbeidsdagen med akkurat det jeg vil. Men det har føltes helt uoppnåelig, og jeg har slett ikke alltid hatt tro på drømmen selv. Jeg har dømt meg selv nord og ned både i forhold til faglig tyngde, erfaringer, modenhet og personlige egenskaper.

Jeg har som mange ventet på det riktige tidspunktet. Men hva er egentlig rett tidspunkt? Hvordan vet du at det er «NÅ» du skal ta motet til deg og satse?

Hva med heller å la tidspunktet finne deg? Trine skrev tidligere at det ikke var tilfeldigheter som styrte hennes valg. Nettopp! Det handler om å være i rett modus for å ta i mot muligheter som dukker opp. Tillat deg å være åpen og sårbar, og kjenn ordentlig etter hva du faktisk liker å bruke tiden din på.

Jeg hører ofte at gründerideer dukker opp og realiseres etter en viktig hendelse, f.eks. det å få barn, være på en lengre reise eller å ha møtt noen som har gjort et dypt inntrykk. Selv måtte jeg et langt stykke ned i kjelleren for å tørre å ta spranget. Slike hendelser kan fjerne skylapper og barrierer man har satt for seg selv. Man kan faktisk evne å se helt nytt på livet og tørre å ta et valg man har tenkt på lenge. Gründerdrømmen oppleves kanskje som mer oppnåelig, tryggere og en mulighet du ikke må la gå fra deg. Nettopp fordi fallhøyden ikke lenger føles så stor. Du lever bare én gang – en sann klisjé!

Når du selv er tryggere på at drømmen er oppnåelig vil du lettere kunne åpne deg for de rundt deg, som ganske sikkert vil vise seg å være et mye sterkere støtteapparat enn du hadde forestilt deg. Da vil bekymringene om inntekt, arbeidsmengde og utrygge hverdagsrammer få komme opp i dagen, bli diskutert og ufarliggjort.

I A-magasinet for noen uker siden lot jeg meg rive med av portrettintervjuet med Kristin Skogen Lund, president i NHO. Ikke fordi hun er en av landets mektigste, kvinnelige ledere, har fire barn og et tilsynelatende svært lykkelig ekteskap, men på grunn av refleksjonene hennes rundt hva som har påvirket valgene underveis:

«Jeg har alltid søkt utfordringer istedenfor det komfortable. Paradokset er at jeg ikke har jobbet bevisst mot noe av det jeg har oppnådd. Andre har gitt meg den tryggheten jeg trengte. Derfor er jeg så opptatt av at alle skal få anledningen til å blomstre – i en jord som har den næringen akkurat de trenger», sier hun.

Jeg tar av meg hatten for en kvinnelig toppleder som innrømmer at valgene ikke har vært målbevisste og karrierestyrte, men at hun «har kjent igjen mulighetene når de har seilt forbi, og tatt dem».

Ha et åpent sinn for dine egne muligheter og evner. Og ikke drep drømmen før den er født. Jeg trodde aldri at jeg skulle tørre å ta et slikt sprang, og langt mindre at jeg faktisk skulle få det til. Jeg tror det er lov nå å si at jeg tok feil – heldigvis.

Vi ønsker dere en reflekterende uke!

Hilsen Kjersti

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s