Tenk som en mann

I løpet av det siste året har vi deltatt på en rekke gründerkurs og blitt kontaktet av mange gründere som vil utveksle erfaringer. Menneskene vi har møtt har mange fellestrekk: De har vært åpne, inspirerende, kunnskapstørste og -delende, drømmende og bestemte. Og de har (for det meste) vært kvinner. På Næringsetatens etablererkurs var vi over 20 fremmøtte, nesten alle kvinner!

Et raskt googlesøk på «gründere kvinner» gir oss ingen grunn til å tro at oppmøtet på gründerkursene er representativt for kvinneandelen blant etablerere de senere årene:

  • «Norge trenger flere kvinner som starter bedrift».
  • «Færre kvinner enn menn starter egen bedrift».
  • «Selskaper startet av kvinner overlever i større grad enn selskaper startet av menn».
  • «23 500 personer etablerte aksjeselskap i 2012. En femtedel av etablererne var kvinner».

I 2013 var det i følge SSB 4.564 konkurser i Norge, og våre googlesøk viser altså at menn har toppet konkursstatistikken de siste årene. Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim (kjent fra Luksusfellen på TV3) sa til Bergensavisen for noen år siden: «Kvinnelige gründere kaster seg ikke ut i det. De gjør undersøkelser og sjekker markedet før de satser». Han mente at dette, i tillegg til at vi er flinkere til å søke hjelp, kunne være grunnen til at kvinnelige gründere sjeldnere går konkurs enn menn.

Vi kan altså anta at mange kvinner ønsker å etablere selskap. De går på kurs og forbereder seg godt. De som faktisk etablerer seg, lykkes i større grad enn menn.

Men hvorfor er det så mange kvinner som gir opp gründerdrømmen sin underveis i prosessen? Er det fordi det er for økonomisk usikkert? For skummelt? For tidkrevende? Er vi for nøkterne? Har vi ikke tro nok på oss selv? Sannsynligvis skyldes en kombinasjon av disse årsakene.

Under etableringen av Markedssjefene søkte vi råd hos flere som har etablert og bygget opp vellykkede selskaper. Vi ønsket synspunkter på ideen vår, og fikk ærlige og konkrete tilbakemeldinger. En kommentar traff oss rett i magen: «Ikke vær for jentete nå! Kjør på – dette blir skikkelig bra!». Den mannlige gründeren mente at ideen var god og at vi hadde forberedt oss langt bedre enn de fleste. Det var derfor ingen grunn til å drøye etableringen med ytterligere detaljplanlegging, analyser og vurderinger for og imot.

Denne kommentaren har vi stadig dratt opp når vi er i ferd med å komplisere og overanalysere en utfordring. Det er nesten blitt som et mantra. Plutselig kan en av oss si «ikke vær så jentete» – eller rett og slett «tenk som en mann» – så ler vi og finner en enkel og god løsning, gjerne basert på magefølelsen.

Likevel er vi veldig glade for at vi brukte god tid på å avklare om og hvordan vi skulle etablere oss sammen. At vi skrev en grundig og detaljert forretningsplan, med kartlegging av markedet, en klar forretningsidé og et realistisk budsjett. At vi hadde en formening om hva vi måtte ofre og hva vi ville oppnå. Vi var godt forberedt og visste at vi kun risikerte en stram familieøkonomi noen år. Det kunne vi leve med.

Så hvor vil vi egentlig med dette? Kvinner og menn tenker litt forskjellig, og vi handler litt forskjellig. Og vi har mye å lære av hverandre. Vi kvinner kan med fordel følge magefølelsen i større grad, og la være å begrave oss i detaljer og forberedelser. Mens mange av våre mannlige medgründere kan tjene på å gjøre litt mer av nettopp dette.

La oss kaste flere blikk til sidemannen og stille nok spørsmål – da vil kanskje flere levedyktige forretningsideer bli realisert, og konkursstatistikken gå ned. Og det klinger vel bra i ørene til alle oss som heier på økt verdiskapning i Norge?

Vi ønsker dere en deilig vår-uke!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s